Za gazirane in negazirane brezalkoholne pijače ter vodo se uporabljata dva glavna plina: ogljikov dioksid in dušik. Ogljikov dioksid se najpogosteje uporablja v industriji pijač. Ne le, da se zelo lahko raztopi v vodi in drugih tekočinah, ima v visokih koncentracijah tudi bakteriostatični učinek, s čimer podaljša rok trajanja pijač.

Ogljikov dioksid je prva izbira kot dodatek v brezalkoholnih pijačah iz številnih razlogov. Glavni razlog je sposobnost dobrega raztapljanja plina v tekočini, v kateri po postopku karbonizacije nastane šibka ogljikova kislina. Prav tako povzroča šumenje v mineralnih vodah in brezalkoholnih pijačah. Dvigajoči se mehurčki CO2 izpodrivajo zrak nad površino pijače in tako zmanjšujejo oksidacijo. Poleg tega CO2 preprečuje rast plesni in bakterij ter tako lahko prispeva k daljšemu roku uporabe.

Plini za gazirane pijače

Pri karboniziranju mineralne vode ali brezalkoholnih pijač ne gre le za to, da pijača z dodatkom ogljikovega dioksida postane gazirana, temveč tudi za to, da se ogljikov dioksid ohrani v pijači. Za to je treba uporabiti poseben postopek. Opozoriti je treba, da je topnost ogljikovega dioksida, ki je brez barve in vonja, v vodi odvisna od temperature, tlaka in zahtevane vrednosti Brix.

Razlog za to je, da se topnost plina v vodi zmanjšuje z večanjem vsebnosti sladkorja. Zato je treba ustrezno mineralno vodo ali brezalkoholne pijače karbonizirati pri ustreznem tlaku, da se s tem zagotovi optimalna topnost ogljikovega dioksida. Poleg tega je med karbonizacijo potrebno paziti na temperaturo tekočine, saj se topnost ogljikovega dioksida poveča z nižanjem temperature količine.

Karbonator v osnovi doseže želeni rezultat s pomočjo statičnega mešalnika, natančnega pretoka izdelka ter nadzora tlaka in temperature. Številni sistemi za karbonizacijo so opremljeni z lastnimi hladilnimi sistemi. Nastavljeni tlak ogljikovega dioksida je odvisen od vrste pijače. Praviloma je za sadne pijače potrebno veliko manj ogljikovega dioksida kot za mešane pijače, kot npr. toniki, ki so razredčeni z drugimi tekočinami.

Polnjenje pijač s plinom

Proizvedena mineralna voda ali brezalkoholna pijača se nato napolni v PET steklenice ali pločevinke. PET steklenice s tankimi stenami, ki se polnijo z negaziranimi pijačami, in pločevinke za pijače je treba stabilizirati s povečanjem tlaka v posodi. Le tako jih je mogoče optimalno skladiščiti, nalagati in prevažati.

Zadostno stabilizacijo tlaka v pločevinkah za pijače in PET steklenicah dosežemo tako, da na površino pijače dodamo malo tekočega dušika. Ko dušik izhlapi, se tlak v zaprti posodi poveča. Poleg tega dušik v zgornjem prostoru ščiti pijačo pred neželeno oksidacijo in tako podaljša njen rok uporabe.


ŽELITE VEČ INFORMACIJ?

Za poizvedbe o cenah in dodatnih informacijah se obrnite na nas. Da vam lahko ponudimo najboljše strokovno svetovanje ter odgovore na vaša vprašanja, vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec. 

Sorodni članki

Naročite se na naš blog