Hlajenje s tekočim dušikom ali ogljikovim dioksidom ima odločilne prednosti pred običajnim hlajenjem: Plin ne le hitreje ohladi ali zamrzne živilo, temveč tudi izhlapi ali sublimira, ne da bi pustil kakršen koli ostanek vlage. Predvsem pa se v celoti ohrani optimalna kakovost zamrznjenih živil.

Daljši rok trajanja živil zaradi kriogenega postopka

Kriogeni postopki zagotavljajo hitro zamrznitev površine živila ter preprečevanje dehidracije in izgube teže med postopkom zamrzovanja. Za doseganje visoke hitrosti zamrzovanja se uporablja moč hladilne energije tekočega ogljikovega dioksida ali tekočega dušika. Ti postopki zamrzovanja živil zagotavljajo, da se kakovost zamrznjenih živil v celoti ohrani. To pomeni, da izdelki po odmrzovanju ne izgubijo strukture in sočnosti.

Kriogeni postopki zamrzovanja živil lahko zmanjšajo izgubo vode v izdelku na manj kot en odstotek, medtem ko pri običajnih sistemih znaša ta izguba do 5 odstotkov. Visoka hladilna zmogljivost hladilnih sredstev prav tako omogoča zelo hitro ohlajanje zamrznjenih živil, kar preprečuje razmnoževanje mikroorganizmov.

Hlajenje živil s kriogenimi plini

Živila, ki se nadalje obdelujejo v mešalnikih ali rezalnikih, se lahko hladijo s kriogenimi plini. Na ta način je mogoče med postopkom mešanja ali rezanja zanesljivo vzdrževati ciljno temperaturo izdelka.

V živilski industriji kriogeni plini ponujajo optimalno rešitev za hlajenje mešalnikov, zlasti z vidika visoke kakovosti izdelkov. Poleg tega njihova uporaba pripomore k večji učinkovitosti postopkov. Pri običajnem postopku hlajenja pa je treba živila ohladiti posredno s hlajenjem slanice v dvostenskem mešalnem koritu ali z neposrednim vnosom hladilnih sredstev, kot sta hladna voda ali led v obliki kosmičev.

Opozoriti je treba, da je dodajanje ledu težko avtomatizirati in ga je običajno treba izvajati ročno, medtem ko je hlajenje s plinom zelo enostavno avtomatizirati. V primerjavi z neposrednim hlajenjem v mešalniku z vodo ali ledom hlajenje s plini ne pušča ostankov vlage, ne redči izdelka in zmanjšuje tveganje okužbe z mikroorganizmi. Hlajenje s kriogenimi plini tudi znatno skrajša čas postopka. Je tudi bolj prilagodljivo z vidika nadzora procesa in omogoča prosto izbirna temperaturna območja.

Hlajenje živil med prevozom

Logistična podjetja se zlasti na mestnih območjih in ponoči soočajo z velikimi izzivi pri vzdrževanju hladne verige za živila. To pa zato, ker so mehanski hladilni sistemi (hladilne enote), ki se na splošno uporabljajo za prevoz v hladilniku in globoki zamrznitvi, na splošno precej glasni in puščajo precejšen odtis CO2. Glede na to postajajo okolju prijazne alternative z uporabo plina vse pomembnejše. Metoda hlajenja tovornjakov in manjših prevoznih sredstev izstopa, ker uporablja visoko hladilno energijo tekočega dušika ali ogljikovega dioksida (suhi led).

S to metodo hlajenja prevoznih sredstev se lahko nakladalni prostor tovornjaka ali kombija hladi posredno prek toplotnega izmenjevalnika in tako zanesljivo ohranja ciljno temperaturo ves čas trajanja prevoza. To pomeni, da v tovornem prostoru ni dušika ali ogljikovega dioksida in da je postopek popolnoma varen. Zaradi visoke hladne retencije kriogenih plinov se lahko tovorni prostor v kratkem času po odpiranju vrat ponovno ohladi na zahtevano optimalno temperaturo. Z vidika optimizirane zaščite pred hrupom predstavlja hlajenje tovornjakov z ravnjo hrupa, nižjo od 60 dB, še eno pomembno prednost pred običajnimi hladilnimi enotami.

Prednosti hlajenja in zamrzovanja v živilski industriji z uporabo plinov

Pri predelavi, proizvodnji, prevozu ali skladiščenju imata hlajenje in zamrzovanje ključno vlogo v celotni živilski industriji.

Uporaba kriogenih plinov in kriogenih postopkov za hlajenje ponuja številne prednosti:

  • Hitro ohlajanje živil ohranja kakovost in svežino. Struktura, tekstura in okus živila ostanejo večinoma nespremenjeni.
  • S hitrim postopkom hlajenja se bistveno zmanjša rast mikroorganizmov, ki lahko pokvarijo živila. To vodi do daljšega roka uporabnosti in varnosti izdelka.
  • Hlajenje in zamrzovanje živil s kriogenimi plini je pogosto mogoče opraviti hitreje in enakomerneje kot z običajnimi metodami. To omogoča učinkovitejšo proizvodnjo in predelavo.
  • Z uporabo plinov za hlajenje in zamrzovanje živil je mogoče številne postopke avtomatizirati, kar še poveča učinkovitost.
  • Hitro in učinkovito hlajenje zmanjšuje izgubo kapljic vode med zamrzovanjem in tako povečuje kakovost ter svežino zamrznjenih živil.

 

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?

Za poizvedbe o cenah in dodatnih informacijah se obrnite na nas. Da vam lahko ponudimo najboljše strokovno svetovanje ter odgovore na vaša vprašanja, vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec.

Sorodni članki

Naročite se na naš blog