Da bi živila po odmrzovanju ostala okusna in sveža, jih je treba zamrzniti čim bolj nežno. Pri konzerviranju živil z zamrzovanjem so zahteve glede postopka zamrzovanja visoke, da se zagotovita kakovost in svežina po odmrzovanju. Kriogeno zamrzovanje živil je tehnika, ki je zaradi visoke hitrosti zamrzovanja za to idealna.

Neprimerno počasno zamrzovanje ali neenakomeren padec temperature v izdelku lahko povzroči nastanek ledenih kristalov in poškodbe celičnih sten ali (v primeru mesa) mišičnih vlaken. Pri kasnejšem odmrzovanju izdelek izgubi del celičnega soka in tako izgubi hranilne vrednosti, okus in konsistenco.

Optimalna hitrost zamrzovanja je odvisna od vrste živila in pogojev v zamrzovalniku. Živilo samo vpliva na hitrost zamrzovanja z naslednjimi dejavniki: vsebnost vode, sestavine, vhodna temperatura, debelina in oblika izdelka, vrsta površine in toplotna prevodnost.

Ohranjanje živil s kriogenim zamrzovanjem s tekočim plinom

S hladilnimi sredstvi, kot sta tekoči dušik (LIN) ali tekoči ogljikov dioksid (LCO2), se doseže visoka hitrost zamrzovanja, približno 5 cm/h. Zaradi finega kristalnega zamrzovanja vsebnosti vode se ohrani celična struktura zamrznjenega živila. To pomeni, da se po odmrzovanju ne izgubi sočnost oz. svežina. Poleg tega hitro zamrzovanje površine izdelka preprečuje neželeno dehidracijo in izgubo teže.

Tehnologija Cryogen® Rapid, ki jo je razvil Messer, omogoča, da hladilno sredstvo pride v neposreden stik z živilom. To zahteva skrbno izbiro in zasnovo embalaže, tako za zaščito kakovosti živil med postopkom zamrzovanja kot za nadzor neposrednega stika s hladilnim sredstvom. Na ta način je mogoče v celoti ohraniti kakovost živil.

Za to potrebne sisteme kriogenega zamrzovanja, od zamrzovalnih omar, tunelov in spiralnih zamrzovalnikov, je mogoče namestiti zelo enostavno, hitro in brez visokih investicijskih stroškov. Poleg tega morajo uporabniki računati le na nizke stroške vzdrževanja in popravil. Kriogeno zamrzovanje živil se pogosto uporablja v industriji rib, mesa in klobas, v pekarnah in slaščičarnah, pri proizvodnji testenin, gotovih jedi, sladoleda ter pri predelavi sadja in zelenjave.

Kriogeno zamrzovanje v primerjavi z mehanskimi postopki

Pri tradicionalnih mehanskih zamrzovalnikih lahko visoka hitrost kroženja zraka v zamrzovalniku povzroči izgubo vode na površini izdelka, kar pa lahko povzroči prej opisano izgubo kakovosti.

Uporaba zamrzovanja s kriogenimi plini pomeni, da zlasti predelana ali visokokakovostna živila, kot so meso, gotovi obroki, pecivo, ribe, školjke, šparglji, gobe in mehko sadje, vedno ostanejo sveža in bogata s hranilnimi snovmi.

Prednosti kriogenih hladilnih sistemov na kratko

  • Visoka kakovost zamrznjenih živil
  • Majhne izgube pri dehidraciji živil zaradi kriogenih plinov
  • Nizki investicijski stroški
  • Enostavna nastavitev in enostavno upravljanje
  • Majhna površina
  • Nizki stroški vzdrževanja in popravil

Globoko zamrzovanje živil s kriogenim zamrzovanjem se je izkazalo za energetsko učinkovito in visokokakovostno alternativo tradicionalnim metodam zamrzovanja in ima pomembno vlogo v živilski industriji.

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?

Za poizvedbe o cenah in dodatnih informacijah se obrnite na nas. Da vam lahko ponudimo najboljše strokovno svetovanje ter odgovore na vaša vprašanja, vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec. 

Sorodni članki

Naročite se na naš blog