Vsi, ki morajo danes čistiti in nevtralizirati industrijsko odpadno vodo, potrebujejo prilagodljive in ekološke rešitve. Zakonske zahteve se nenehno povečujejo, prav tako pa tudi gospodarski pritiski. Čiščenje odpadne vode lahko optimizirate z uporabo kisika (O2) ali ogljikovega dioksida (CO2).

Ko kot posameznik pomislite na odpadno vodo, verjetno pomislite na domače stranišče ali morda na kuhinjsko korito. Verjetno pa ne pomislite na odpadno vodo, ki teče po cevi za proizvodnjo stolov v jedilnici ali klobase na kruhu - industrijsko odpadno vodo, ki običajno zahteva veliko bolj zapleteno čiščenje kot odpadna voda iz domače proizvodnje. Kot lastnik podjetja se tega boleče zavedate.

Čiščenje odpadne vode v industrijskem sektorju je kompleksno vprašanje; spreminjajoči se pogoji poslovanja zahtevajo prilagodljive koncepte. Hkrati morajo čistilne naprave vedno znova izpolnjevati nove zakonske zahteve: Evropska unija je na primer oktobra 2022 predstavila predlog nove direktive o komunalnih odpadnih vodah.

To vpliva tudi na industrijsko odpadno vodo. Vsa industrijska podjetja se v vlogi posrednih odvajalcev v kanalizacijski sistem soočajo z daljnosežnimi spremembami in nenazadnje z naraščajočimi stroški čiščenja odpadne vode. Med drugim je govora o doseganju podnebne nevtralnosti čistilnih naprav do leta 2040, dodatnih ukrepih v primeru povečanega tveganja za zdravje in okolje ter spodbujanju ponovne uporabe očiščene odpadne vode. Potrebne so inovativne rešitve, ki bodo zagotovile, da bo vaša čistilna naprava še naprej delovala v skladu z zakonodajo, ekonomsko in ekološko: od O2 do CO2.

Doslednost v kanalizaciji

Delujoča biološka stopnja čiščenja je bistvena za stalno učinkovitost čiščenja. Njena naloga je, da iz odpadne vode odstrani večino onesnaževal. Če pride do težav, je to običajno posledica pomanjkanja kisika v procesu čiščenja odpadne vode. Povečane vrednosti odpadne vode po KPK/BKZ5, manjša učinkovitost nitrifikacije, nitaste bakterije in oslabljena sedimentacija pri sekundarnem čiščenju: vse to se lahko zgodi, če ni dovolj kisika.

Da bi preprečili pomanjkanje kisika v vodi, lahko dodate tako imenovani čisti kisik. Ta se lahko uporablja kot popolna zamenjava običajnega prezračevanja ali kot dodatek k njemu. Uporaba čistega kisika za biološko čiščenje odpadne vode izboljša učinkovitost čiščenja in poveča zmogljivost sistema - brez potrebe po zapletenih strukturnih razširitvah z ustrezno visokimi stroški. Druge prednosti vključujejo optimizirano odstranjevanje dušika in dobro sedimentacijo v sekundarnem čistilniku. Poleg tega se tvori manj pene in slabih vonjav.

Kisik v odpadni vodi

Vnos kisika v vodo se najbolje obnese pri postopku BIOX. Ta stopnjo biološkega čiščenja oskrbuje s čistim plinastim kisikom. Tega shranjujete neposredno na kraju samem v tekoči obliki v vakuumsko izoliranem sistemu rezervoarjev. Če je zaradi okvare vašega prezračevalnega sistema potrebno hitro posredovanje, je oprema BIOX na voljo tudi za najem. To pomeni, da se lahko hitro odzovete in prihranite pri naložbi v sistem.

Postopka ni mogoče uporabljati le v klasičnih prezračevalnih bazenih. Ustrezen sistem je koristen tudi za biološke filtre, sisteme s fiksnim ležiščem in membranske bioreaktorje. Iskanje pravega napajalnega sistema za posebne zahteve vaše industrije je ključnega pomena, ko gre za ekonomsko upravičeno uporabo čistega kisika. Naj vam pri iskanju svetuje strokovnjak Expert in skupaj z vami razvije celovit koncept čiščenja odpadne vode v vašem podjetju.

Kaj je narobe s kanalizacijo?

Kisik se uporablja tudi, ko gre za procese onesnaževanja in korozije v kanalizacijskem sistemu. Če v kanalizacijskih omrežjih nastane vodikov sulfid, to ne povzroča le neprijetnih vonjav. Kot upravljavec se soočate s težavami, kot je korozija zaradi žveplove kisline, ki lahko poškoduje kanalizacijsko omrežje in čistilno napravo. Zrak iz kanalizacije predstavlja tudi potencialno nevarnost za vaše vzdrževalno osebje.

Vse zlo se začne z gnitjem v odpadni vodi. Ko se raztopljeni kisik v vodi porabi, se sulfat pretvori v vodikov sulfid. Nevarnost, da se to zgodi, je še posebej velika v dolgih cevovodih pod pritiskom. Ker se vse več podjetij združuje pri čiščenju odpadne vode, se število takšnih cevovodov še povečuje. Da bi se odzvali na ta razvoj, so potrebni novi pristopi, kot je kisik. Ta je veliko boljši od zelo dragih ali le delno učinkovitih alternativ, kot sta vbrizgavanje zraka pod tlakom prek izpiranja s stisnjenim zrakom ali doziranje kemikalij.

Konec vode

Medtem je CO2 še posebej primeren za okolju prijazno in ekonomično nevtralizacijo alkalnih odpadnih voda. Ta različica je pomembna za različne industrijske sektorje, na primer v gradbeništvu, živilski industriji ali kemični in farmacevtski industriji. Nevtralizacija odpadne vode s CO2 je koristna tudi za elektrarne, ravnanje z odpadki s postopki recikliranja in proizvodnjo pitne vode.

Za alkalno odpadno vodo je značilna povišana vrednost pH. Običajno nastaja med čiščenjem ali pri uporabi alkalij v proizvodnji. Evropska unija predpisuje nevtralizacijo ustreznih količin vode, da bi čistilnim napravam in kanalizacijskemu sistemu prihranili škodo, ki jo povzroča alkalna odpadna voda.

Kisik ali ogljikov dioksid?

Zahteve so vedno večje, zahteve po okolju prijaznih in stroškovno učinkovitih rešitvah pa vedno glasnejše. Tu je CO2 kot alternativa mineralnim kislinam, kot sta klorovodikova kislina in žveplova kislina, zelo pomemben. Ogljikov dioksid deluje kot dvoprotonska šibka kislina in ima med drugim to prednost, da med nevtralizacijo ne povečuje obremenitve odpadne vode s solmi zaradi kloridov, sulfatov, fosfatov ali nitratov.

Zaradi tega postopek ni le bolj ekološki, temveč lahko pozitivno vpliva tudi na dovoljenja za izpuste ali pristojbine za odpadne vode, ki temeljijo na prevozu tovora. Poleg tega je CO2 mogoče skladiščiti in dozirati veliko bolj varno kot agresivne in jedke mineralne kisline.

Ne glede na to, ali gre za kisik ali ogljikov dioksid, inovativni procesi koristijo vašemu podjetju in okolju. Učinkovito ravnanje z odpadno vodo se ne začne v domačem stranišču ali pralnem stroju. Začne se v industriji, ki te naprave proizvaja. Tako kot hrana, ki se v spremenjeni obliki znajde v stranišču. Ali pa v gradbeništvu, ki poskrbi, da je na voljo kopalnica. Odpadne vode nastajajo povsod, zato je treba povsod poskrbeti za čiščenje in nevtralizacijo. S pravim postopkom pa je to veliko lažje.

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?

Za poizvedbe o cenah in dodatnih informacijah se obrnite na nas. Da vam lahko ponudimo najboljše strokovno svetovanje ter odgovore na vaša vprašanja, vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec. 

 

Sorodni članki

Naročite se na naš blog