V naši državi smo navajeni, da lahko brez pomislekov pijemo vodo iz pipe, ki jo ljudje potrebujemo vodo skoraj tako nujno kot zrak, ki ga dihamo, CO2 pa je plin, ki znatno poenostavlja oskrbo s komunalno vodo.
Samoumevno se nam zdi, da so med pripravo vode odstranjena vsa onesnaževala in da je kakovost pitne vode ravno pravšnja. Vendar to ne velja povsod. Evropska unija želi z novo direktivo o pitni vodi (Direktiva 2020/2184) v vseh državah članicah zagotoviti najvišje standarde pitne vode na svetu.

1. vrhunska kakovost vode


S prenosom direktive EU o pitni vodi v nacionalno zakonodajo se zahteve glede kakovosti vode povečujejo. Upoštevati je treba prilagojene mejne vrednosti nezaželenih snovi, kot so npr. težke kovine, in preprečevati korozijo. Za to so potrebne nove in učinkovite tehnologije, kot je obdelava pitne vode z ogljikovim dioksidom. Ta možnost rešuje težave, kot sta korozija ali neoptimalna vrednost pH, ne da bi negativno vplivala na kakovost vode.

Ko se ogljikov dioksid raztopi v vodi, se vzpostavi ravnovesje med fizično raztopljenim CO2 in produkti ogljikove kisline, hidrogenkarbonat in karbonat. Vse te oblike ogljikove kisline so naravne sestavine pitne vode, zato se njena kakovost ne spremeni, hkrati pa je ogljikova kislina učinkovito nevtralizacijsko sredstvo, ki pozitivno vpliva na vrednost pH vode.

2. mineralizacija proti koroziji

Mineralizacija je klasičen način uporabe ogljikovega dioksida. Surova voda je lahko zelo mehka in zato korozivna. Količina pitne vode, ki se razsoljuje z reverzno osmozo ali destilacijo, se povečuje. Ta voda ima nizko pufrsko kapaciteto in je brez nadaljnje obdelave prav tako korozivna. Pri najbolj ekonomični metodi mineralizacije se apneno mleko ali apnena voda raztopi v ravnovesju z ustrezno količino ogljikovega dioksida. Na ta način dodano apno reagira in tvori topen kalcijev karbonat, ki ima odločilno vlogo pri zaščiti pred korozijo.

3. popolna vrednost pH

Ogljikova kislina je nevtralizacijsko sredstvo z zelo ravno nevtralizacijsko krivuljo. To pomeni, da lahko vrednost pH natančno prilagodite tudi pri nihajočih parametrih surove vode. Ogljikov dioksid, znan tudi kot ogljikov dvokis ali po svoji kemijski formuli CO2, poenostavlja uravnavanje vrednosti pH v vodi. Plin omogoča, učinkoviteje kot pri tekočinah, neprekinjeno doziranje majhnih količin, prilagojenih trenutnim potrebam. To pripomore tudi k temu, da je mogoče pH vrednost natančno prilagoditi zahtevam. Hkrati so investicijski stroški nižji kot pri drugih tehnologijah. Ker ne povečuje koncentracije sulfatov ali kloridov, se v vodi tudi ne povečuje količina soli.

4. brez vodnega kamna

Če je pH-vrednost vode v ravnovesju s stopnjo trdote, se lahko izognemo ne le koroziji, temveč tudi vodnemu kamnu. Vodni kamen se nanaša na trdne usedline v cevovodih, ki so običajno sestavljene iz kalcijevega in magnezijevega karbonata. Z ogljikovim dioksidom lahko preprečimo nastajanje tega nepovabljenega gosta v cevi. S posebnim sistemom za doziranje CO2 se ogljikov dioksid raztopi v vodi in nastane ogljikova kislina. Na ta način se je mogoče izogniti nastanku vodnega kamna, pH vrednost se le rahlo spremeni in zatp zakisanje praktično ni mogoče.

5. Enostavno in varno skladiščenje

Nenazadnje ogljikov dioksid zahteva bistveno manj truda pri skladiščenju in odmerjanju kot agresivne mineralne kisline. Ravnanje s plinom je prav tako preprosto in varno za vse delavce, prihranimo pa lahko tudi stroške skladiščenja in celo prevoza. Ogljikov dioksid ni vnetljiv in velja za nestrupenega. Ker torej ni nevarna snov, kot jo opredeljuje ustrezna uredba, je ravnanje z njim lažje in cenejše.

 

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?

Za poizvedbe o cenah in dodatnih informacijah se obrnite na nas. Da vam lahko ponudimo najboljše strokovno svetovanje ter odgovore na vaša vprašanja, vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec. 

 

 

Sorodni članki

Naročite se na naš blog