Pri proizvodnji umetnih gnojil je dušikova kislina ključni prekurzor, ki je potreben v velikih količinah. Messer je razvil postopek, ki omogoča učinkovitejšo proizvodnjo in hkrati zmanjšuje emisije dušikovih oksidov.

Vsako leto je po vsem svetu potrebnih približno 60 milijonov ton dušikove kisline (HNO₃), od katerih se 80 odstotkov porabi v industriji gnojil. Za proizvodnjo so potrebni (atmosferski) kisik, amonijak in voda. Te surovine se v zapleteni reakcijski verigi pretvorijo v želeni končni izdelek. Osnovni postopek je leta 1902 razvil nemški kemik Wilhelm Ostwald.

Enostavno in zapleteno

Kot vmesni produkt med drugim nastajajo dušikovi oksidi. Te je treba čim bolj zmanjšati, saj za njihove emisije veljajo strogi okoljski predpisi. Postopek proizvodnje dušikove kisline je bil v preteklih letih zelo izboljšan, obrati pa so bili ustrezno optimizirani. Glavni poudarek je bil na energetski učinkovitosti in zmanjšanju emisij. Vendar je tehnična optimizacija obratov zapletena in stroškovno intenzivna.

Družba Messer je razvila postopek, ki omogoča znatno povečanje učinkovitosti in zmanjšanje emisij dušikovih oksidov - brez večjih tehničnih naporov. "Te cilje dosežemo z uvedbo čistega kisika," pojasnjuje Dr. Nina van Gellecom, strokovnjakinja za kemijske aplikacije pri podjetju Messer. "Nekateri reakcijski koraki, kot je oksidacija dušikove kisline in dinitrogen tetraoksida, so veliko bolj intenzivni in dosegajo bistveno boljše rezultate. Ključno je, da plin vbrizgamo na zelo specifičnih točkah procesa z metodo, ki jo je razvil in patentiral Messer.

Majhna naložba, velike koristi

Potrebna naložba je zelo obvladljiva, zlasti glede na donos. To ponazarja primer podjetja Azomures v Romuniji. To kemično podjetje upravlja tovarno v mestu Tîrgu Mureş, ki je bila zgrajena že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Učinkovitost proizvodnje je bila nižja, kot zahtevajo današnji standardi, kar je pomenilo, da so se dušikovi oksidi sproščali v prevelikih količinah. Da bi te emisije ostale v mejah mejnih vrednosti, je morala tovarna v toplih poletnih mesecih redno obratovati z zmanjšano zmogljivostjo ali pa se je morala za daljše obdobje popolnoma ustaviti.

S postopkom vbrizgavanja kisika, ki ga je namestilo podjetje Messer, so se emisije dušikovih oksidov v preskusu zmanjšale z 220 ppm na 20 ppm (ppm = parts per million, milijoninke). Standardna mejna vrednost emisij v EU je 90 ppm. Absorpcija dušikovih oksidov v napravi DeNOx - kjer se del teh plinov pretvori v neškodljiv dušik - se je bistveno izboljšala. Dobava amonijaka, ki je potreben za redukcijo, se je na tej točki zmanjšala za 50 kilogramov na uro. Hkrati se je obseg proizvodnje povečal za 260 kilogramov na uro. Ta poslovni rezultat se je še povečal zaradi daljšega obratovalnega časa: ker obrat zdaj izpolnjuje stroge predpise EU za emisije dušikovih oksidov tudi v toplem vremenu, lahko v poletnih mesecih obratuje s polno zmogljivostjo.

 

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?

Za poizvedbe o cenah in dodatnih informacijah se obrnite na nas. Da vam lahko ponudimo najboljše strokovno svetovanje ter odgovore na vaša vprašanja, vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec. 

 

Sorodni članki

Naročite se na naš blog