Kriogeni plini so idealna rešitev pri procesu hlajenja mešanja in mletja v živilski industriji. Tako pomagajo optimizirati kakovost izdelkov inhkrati racionalizirati procese.

Kopičenje toplote med postopki mešanja in mletja v živilski industriji lahko negativno vpliva na kakovost izdelkov. Živila je zato treba ustrezno hladiti, da se izravna energija mešalnika, ki nastane med nadaljnjo obdelavo, kot je mešanje ali sekljanje. To preprečuje denaturacijo beljakovin ali izboljšuje sposobnost oblikovanja oblikovanega mesa, kot so koščki.

Kriogeni plini so idealna rešitev. Zagotavljajo učinkovito hlajenje med temi postopki, pomagajo optimizirati kakovost izdelkov in racionalizirati proizvodne procese. Odvisno od vrste izdelka ali postopka se lahko za ustrezne stopnje predelave zahteva posebna optimalna temperatura izdelka.

Konvencionalno hlajenje živil v primerjavi s KRIOGENIM hlajenjem 

Konvencionalne metode hlajenja lahko razdelimo na dve različici:

  1. Pri prvi različici se živila hladijo posredno s hlajenjem v slanici v dvostenskem mešalnem koritu.
  2. V drugi različici se uporabljajo hladilna sredstva, kot sta hladna voda ali led v kosmičih, ki se vnašajo neposredno. Opozoriti je treba, da je dodajanje ledenih kosmičev običajno ročno in ga je mogoče avtomatizirati le z veliko truda.
    Poleg tega dodajanje vode ali ledu razredči izdelek, obstaja pa tudi nevarnost okužbe z bakterijami in plesnimi v vodi.

V primerjavi s tem ima hlajenje s plinom več odločilnih prednosti: odlično ohranjanje kakovosti, manjša poraba virov in večja produktivnost zaradi avtomatizacije procesa in optimalne uporabe zmogljivosti strojev. Nizka temperatura plinov in njihov neposredni vnos v mešalnik omogočata hitro hlajenje in znatno skrajšanje časa postopka.

Količino in čas vbrizgavanja plinov je mogoče natančno določiti, kar omogoča zelo natančen nadzor temperature. Neposreden stik z živilom zagotavlja optimalno porabo energije hladilnega sredstva. Na primer pri proizvodnji oblikovanega mesa je treba izdelek ohladiti zelo nizko, na približno minus tri stopinje Celzija, da po oblikovanju ne razpade. Ta postopek je mogoče izvesti le s plinskim hlajenjem.

Plinsko hlajenje z dušikom ali ogljikovim dioksidom

Pri hladilnem ravnovesju med dušikom in ogljikovim dioksidom ni skoraj nobene razlike. Glede na razpoložljivost sta oba plina idealna za hlajenje živil.

Pregled prednosti hlajenja s plinom

  • Učinkovit nadzor toplote pri mešanju živil
  • Optimalna higiena zaradi izključitve vode
  • Plinsko hlajenje deluje popolnoma brez ostankov. Brez mešanja produktov!
  • Bistveno večja hitrost postopka
  • Večja časovna prilagodljivost pri nadzoru procesa
  • Prosto izbirna temperaturna območja
  • Avtomatizacija je mogoča brez težav

Hlajenje mešalnikov v živilski industriji s tehnologijo Variomix

Hlajenje med mešanjem, mletjem, nanašanjem premazov, valjanjem ali stepanjem - tehnologija Variomix je idealna za hlajenje širokega spektra živil med postopkom mešanja. Uporaba sega od mletega mesa in mešanic za piščančje koščke ali hamburgerje do hlajenja testa in pripravljenih juh.

Uporaba dušika ali ogljikovega dioksida zagotavlja enakomerno in učinkovito hlajenje, ki ohranja kakovost in svežino živil. Messerjeve patentirane šobe "Clapet" omogočajo enakomerno porazdelitev kriogenega hladilnega sredstva po celotnem izdelku.

Tehnologija Variokut je idealna tudi za hlajenje kosov pri izdelavi klobas. Tudi tu se uporablja dušik, ki zagotavlja natančen nadzor temperature in optimalno kakovost izdelka.

Za postopke Variomix in Variokut sta značilna visoka učinkovitost in uporabniku prijazno upravljanje. Izkoriščata prednosti Messerjevega obsežnega strokovnega znanja, varne uporabe plinske tehnologije in izboljšane kakovosti izdelkov. Skupaj predstavljata ključni del sodobnih proizvodnih procesov v živilski industriji.

Zaključek

Sodobna tehnologija hlajenja mešalnikov ima ključno vlogo v živilski industriji. Pomaga izboljšati kakovost izdelkov, optimizirati proizvodne procese in povečati učinkovitost. S posebej razvitimi procesi Variomix in Variokut podjetje Messer ponuja učinkovite in uporabniku prijazne rešitve za širok nabor aplikacij v živilski industriji.

 

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?

Za poizvedbe o cenah in dodatnih informacijah se obrnite na nas. Da vam lahko ponudimo najboljše strokovno svetovanje ter odgovore na vaša vprašanja, vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec. 

 

Sorodni članki

Naročite se na naš blog