Kriogeni plini so idealna rešitev pri procesu hlajenja mešanja in mletja v živilski industriji. Tako pomagajo optimizirati kakovost izdelkov inhkrati racionalizirati procese.
Kopičenje toplote med postopki mešanja in mletja v živilski industriji lahko negativno vpliva na kakovost izdelkov. Živila je zato treba ustrezno hladiti, da se izravna energija mešalnika, ki nastane med nadaljnjo obdelavo, kot je mešanje ali sekljanje. To preprečuje denaturacijo beljakovin ali izboljšuje sposobnost oblikovanja oblikovanega mesa, kot so koščki.
Kriogeni plini so idealna rešitev. Zagotavljajo učinkovito hlajenje med temi postopki, pomagajo optimizirati kakovost izdelkov in racionalizirati proizvodne procese. Odvisno od vrste izdelka ali postopka se lahko za ustrezne stopnje predelave zahteva posebna optimalna temperatura izdelka.
Konvencionalne metode hlajenja lahko razdelimo na dve različici:
V primerjavi s tem ima hlajenje s plinom več odločilnih prednosti: odlično ohranjanje kakovosti, manjša poraba virov in večja produktivnost zaradi avtomatizacije procesa in optimalne uporabe zmogljivosti strojev. Nizka temperatura plinov in njihov neposredni vnos v mešalnik omogočata hitro hlajenje in znatno skrajšanje časa postopka.
Količino in čas vbrizgavanja plinov je mogoče natančno določiti, kar omogoča zelo natančen nadzor temperature. Neposreden stik z živilom zagotavlja optimalno porabo energije hladilnega sredstva. Na primer pri proizvodnji oblikovanega mesa je treba izdelek ohladiti zelo nizko, na približno minus tri stopinje Celzija, da po oblikovanju ne razpade. Ta postopek je mogoče izvesti le s plinskim hlajenjem.
Pri hladilnem ravnovesju med dušikom in ogljikovim dioksidom ni skoraj nobene razlike. Glede na razpoložljivost sta oba plina idealna za hlajenje živil.
Hlajenje med mešanjem, mletjem, nanašanjem premazov, valjanjem ali stepanjem - tehnologija Variomix je idealna za hlajenje širokega spektra živil med postopkom mešanja. Uporaba sega od mletega mesa in mešanic za piščančje koščke ali hamburgerje do hlajenja testa in pripravljenih juh.
Uporaba dušika ali ogljikovega dioksida zagotavlja enakomerno in učinkovito hlajenje, ki ohranja kakovost in svežino živil. Messerjeve patentirane šobe "Clapet" omogočajo enakomerno porazdelitev kriogenega hladilnega sredstva po celotnem izdelku.
Tehnologija Variokut je idealna tudi za hlajenje kosov pri izdelavi klobas. Tudi tu se uporablja dušik, ki zagotavlja natančen nadzor temperature in optimalno kakovost izdelka.
Za postopke Variomix in Variokut sta značilna visoka učinkovitost in uporabniku prijazno upravljanje. Izkoriščata prednosti Messerjevega obsežnega strokovnega znanja, varne uporabe plinske tehnologije in izboljšane kakovosti izdelkov. Skupaj predstavljata ključni del sodobnih proizvodnih procesov v živilski industriji.
Sodobna tehnologija hlajenja mešalnikov ima ključno vlogo v živilski industriji. Pomaga izboljšati kakovost izdelkov, optimizirati proizvodne procese in povečati učinkovitost. S posebej razvitimi procesi Variomix in Variokut podjetje Messer ponuja učinkovite in uporabniku prijazne rešitve za širok nabor aplikacij v živilski industriji.
Za poizvedbe o cenah in dodatnih informacijah se obrnite na nas. Da vam lahko ponudimo najboljše strokovno svetovanje ter odgovore na vaša vprašanja, vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec.