Messer Slovenija

Pet nasvetov: Kako doseči najboljšo kakovost gojenih rib

Written by Mojca Potrč | 10.10.2024 8:40:00

Povpraševanje po gojenih ribah se povečuje, prav tako pa tudi zahteve strank. Želijo vrhunsko ribje meso, po možnosti z okoljsko oznako. Pet nasvetov, kako lahko vaše ribogojsko podjetje prodaja ribe vrhunske kakovosti.

Mnogi ljudje to poznajo, bodisi z domačega žara bodisi iz televizijskih kuharskih oddaj. Ljudje v trgovinah govorijo o kakovosti mesa. Morda nekdo postreže z govedino iz Argentine. Ali pa krapa iz lokalne kmetije? Ni presenetljivo, da je kakovost mesa za mnoge kupce odločilen argument pri nakupu. Ne glede na to, ali gre za meso ali ribo. Zato si morate kot ribogojci vedno prizadevati za izboljšanje kakovosti svojih živali. Za vas imamo pet nasvetov, kako to doseči.

1. Bodite pozorni na kakovost vode

Pogoji, ki jih imajo vaše ribe pod vodo, so ključni za zdravo rast in visoko kakovost mesa. Poleg vrednosti pH, nizke vsebnosti dušika in temperature vode, prilagojene posamezni vrsti rib, je verjetno najpomembnejši parameter kisik. Če imajo živali na voljo dovolj kisika, to ugodno vpliva na njihovo presnovo. Ribe hitreje rastejo, redkeje zbolevajo in na koncu dosežejo večjo biomaso. S sodobnimi sistemi ima voda idealno vsebnost kisika v vseh letnih in dnevnih časih. Ta ni stalna, temveč je odvisna od različnih dejavnikov. Vaše gojene ribe potrebujejo največ kisika neposredno po hranjenju.

2. izberite pravo hrano

Krma je s šestdesetimi do sedemdesetimi odstotki vseh stroškov najvišja ponavljajoča se postavka v ribogojstvu. Kot gojitelj želite, da je vaš denar dobro naložen. Krma, ki jo izberete, lahko prispeva k večjemu donosu in boljši kakovosti mesa. Ali pa ravno nasprotno. Gojene ribe se običajno hranijo s peletirano pripravljeno krmo iz ribjih ali rastlinskih olj in moke ter dodanimi vitamini in elementi v sledovih. Da bi živalim zagotovili najboljšo možno prehrano, morajo biti sestavine prilagojene dejavnikom, kot so posamezna vrsta rib, starost rib in način reje. Prav tako bodite pozorni na razlike v kakovosti krme. Tako boste zadovoljili okuse svojih rib in navsezadnje tudi svojih strank.

3. prilagodite gostoto naselitve

Poskrbite, da vaše ribe ne bodo preveč natrpane. Gostota naselitve ali gostota gojenja označuje količino rib, ki jih lahko gojite na prostornino vode ali vodno površino. Več kilogramov na kubični ali kvadratni meter pomeni večjo gostoto naselitve. Različne vrste rib in sistemi reje vplivajo na to, koliko živali lahko namestite v svojo ribogojnico. Gostota naselitve je neposredno povezana s kakovostjo vode in na koncu z dobrim počutjem gojenih rib. Če ni pravilna, se pri luskastih bitjih povečata stopnja stresa in dovzetnost za bolezni. Kakovost mesa pa se zmanjša. Če želite hkrati gojiti več živali, morate med drugim povečati količino kisika v vodi.

4. Redni pregledi

Ali poznate vsa priporočila? Ste že poskrbeli za pravilno sestavo vode, optimizirano krmljenje in ustrezno gostoto živali? Čudovito. Vendar ne pozabite, da morate paziti na svoje ribe in vodo. Ker se lahko dejavniki, na katere ste osredotočili svojo ribogojnico, hitro spremenijo. Nihajoče zunanje temperature, nepričakovani viški potreb po kisiku, odziv živali na novo krmo - bodite pozorni. Tehnične inovacije in novi postopki, na primer za zagotavljanje ustrezne vsebnosti kisika, vam bodo v pomoč. Ne podcenjujte vpliva, ki ga lahko ima na kakovost mesa, če najpomembnejši parametri odstopajo od idealnega stanja.

5 Certificirane ribe

Če proizvajate ribe najboljše kakovosti in v okolju prijaznih pogojih, morajo potrošniki to vedeti. Glede na študije se lahko pripravljenost za nakup poveča za več odstotkov, če so na embalaži nameščeni pečati kakovosti. Postopki in standardi certificiranja se razlikujejo glede na oznako, merila pa segajo od krmljenja do upoštevanja določene gostote naselitve.

 

ŽELITE VEČ INFORMACIJ?

Za poizvedbe o cenah in dodatnih informacijah se obrnite na nas. Da vam lahko ponudimo najboljše strokovno svetovanje ter odgovore na vaša vprašanja, vas prosimo, da izpolnite spodnji obrazec.